Szkolenia nurkowe

Szkolenia nurkowe oferowane przez doświadczonych instruktorów Fundacji Tobie Polsko Ratownicy:

• ODKRYJ NURKOWANIE (DSD – DISCOVERY SCUBA DIVING)
  • BUBBLEMAKER (DZIECIĘCY OD 8 ROKU)
  • KOMANDO FOKI (SEAL TEAM)
  • ODKRYJ LOKALNE NURKOWANIE (DLD- DISCOVERY LOCAL DIVING)
  • NURKOWANIE W ABC (SKIN DIVER)
  • POWTÓRKA Z NURKOWANIA (SCUBA REVIEW)

Szkolenie ODKRYJ NURKOWANIE (DSD – DISCOVERY SCUBA DIVING)

Spróbuj, czym jest nurkowanie, nie zastanawiaj się długo tylko umów się z nami na nurkowanie, ten program zrealizujemy w ciągu jednego dnia. Przeznaczony dla osób, które chcą doświadczyć nurkowania pod bezpośrednim nadzorem instruktora w idealnych warunkach, co pozwala rozwiać ewentualne wątpliwości związane z uprawianiem nurkowania oraz doświadczyć go „na własnej skórze”.
Pod nadzorem profesjonalisty PADI, nowi nurkowie uczą się podstawowych zasad bezpieczeństwa, ubierania sprzętu i pływania pod wodą pod ścisłą kontrolą. Program PADI Discover Scuba Diving może być prowadzony na basenie, wodach basenopodobnych i nawet na wodzie otwartej – gdziekolwiek, gdzie można w stosowny sposób uczyć nurkowania. Po tej próbie niektórzy nurkowie mogą zdecydować się na powtórzenie tego doświadczenia od razu, lub przy innej okazji, czy w innym miejscu nurkowym. Inni mogą zapisać się na kursy nurkowe PADI Scuba Diver czy Open Water Diver.
Program kursu zawiera trochę podstawowej teorii oraz co najważniejsze -  1 nurkowanie w basenie.
Czas trwania: do 3 godz.
Wymagania: ukończone 10 lat.
Sprzęt nurkowy wliczony w cenę.
Uprawnienia: po ukończeniu programu już będziesz wiedział jak świetną rzeczą jest nurkowanie bez angażowania się w pełne szkolenie.
Jeśli spodoba Ci się nurkowanie i będziesz chciał pójść dalej – zaliczymy Ci wpłate na DSD na poczet zadatku na kurs OWD.

Szkolenie BUBBLEMAKER (DZIECIĘCY OD 8 ROKU)

Pierwsze zajęcia pod wodą, polecane szczególnie dla dzieci od 8 roku życia. Prowadzimy na basenie szkolenia teoretyczne, prosta teoria, czyli podstawowe zasady zachowania się pod wodą i potem zajęcia w basenie, pierwszy oddech pod wodą. Na tych zajęciach nauczymy Was „puszczania bąbelków”, czyli podstawowej zasady w nurkowaniu z aparatem powietrznym, stąd nazwa kursu – Bubblemaker.
W cenę wliczono zajęcia teoretyczne i basenowe, wypożyczenie kompletnego sprzętu nurkowego w rozmiarach dziecięcych, dyplom Bubblemaker, logbook, nalepki, naszywki, zmywalny tatuaż, zabawka oraz duży ręcznik.
Dzieci !!! Możecie też zabrać swoich rodziców, mogą oni ukończyć zajęcia zwane Discover Scuba Diving (odkryj nurkowanie) , czyli razem możecie wejść z nami pod wodę i spróbować nurkowania.

Szkolenie KOMANDO FOKI (SEAL TEAM)

Program PADI Seal Team – Komando Foki – przeznaczony jest dla dzieci od 8 roku życia, chcących bawić się na basenie jednocześnie wykonując ciekawe „wodne misje”.
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się jakie to uczucie nurkować z latarką, robić podwodne zdjęcia lub unosić się w wodzie jak astronauta ten program jest właśnie dla Ciebie!
Misje przewidziane w ramach programu oparte są właśnie na takich zabawach. Dla dzieci jest to szansa na pełną atrakcji zabawę w basenie, poznawanie nowych przyjaciół i wspólnie z nimi przeżywanie podwodnych przygód. Po zaliczeniu wszystkich pięciu misji wodnych, uczestnik zostaje członkiem komanda Foki.
Jeżeli chcesz sięgnąć po więcej zapraszamy do wzięcia udziału w programie Master Seal Tem – tam czekają Cię już zadania specjalne. Zaliczenie dziesięciu misji uprawnia Cię do posługiwania się tytułem Mistrza Komando Foki. Zapraszamy – przygoda czeka!

Szkolenie ODKRYJ LOKALNE NURKOWANIE (DLD- DISCOVERY LOCAL DIVING)

Jeśli jesteś zainteresowany nurkowaniem w nowym miejscu, dzięki programowi Odkryj Lokalne Nurkowanie będziesz mógł bezpiecznie zapoznać się z danym miejscem nurkowym pod okiem Instruktora PADI.
Przed nurkowaniem instruktor dokładnie omówi miejsce nurkowe z uwzględnieniem lokalnych warunków, zagrożeń i interesujących punktów. Przewodnik opowie Wam o temperaturze i ruchach wody, widoczności, penetracji światła, topografii dna, ekosystemie oraz o sztucznych obiektach znajdujących się pod wodą (wraki samolotów i samochodów, kesony). Wyjaśni również na czym polega odpowiedzialna interakcja ze środowiskiem wodnym. Następnie zaplanujecie i odbędziecie nadzorowaną wycieczkę po danym miejscu nurkowym. Po nurkowaniu podzielicie się obserwacjami oraz zalogujecie nurkowania.
Po ukończeniu programu Odkryj Lokalne Nurkowanie nie otrzymasz certyfikatu ale możesz być pewien, że nurkowanie będzie ciekawe i przede wszystkim bezpieczne.
Wymagania:

• Certyfikat nurkowy uprawniający do samodzielnego nurkowania na wodach otwartych (minimum PADI OWD lub równoważny innej organizacji)
  • Ukończone 10 lat (w przypadku osób niepełnoletnich rodzic musi być obecny na miejscu nurkowym)

Program ten prowadzimy w różnych miejscach w Polsce (Pojezierze Kaszubskie,Bałtyk,Dolny Śląsk,Opole,Małopolska itp) i poza granicami Kraju (kamieniołomy w Czechach oraz w Niemczech).
Program prowadzimy zarówno z pojedynczymi osobami jak i z grupami nurków.

Szkolenie NURKOWANIE W ABC (SKIN DIVER)

Poznaj podwodny świat z powierzchni! Certyfikat Skin Diver pomaga nauczyć się trzymać płetwy w wodzie. Podczas zajęć nie ograniczamy się do zerkania w dół. Nurkowie w ABC pozwala zwiedzać podwodne tereny i nawiązywać bliski kontakt z podwodnym życiem.
Czego uczymy - szkolenie zawiera podstawowe informacje na temat sprzętu do nurkowania, nauka nurkowania w ABC, środowiska, zarządzania problemami i bezpieczne praktyki nurkowania w ABC.
W wodzie szkolenie obejmuje różne techniki zakładania sprzętu, wejście do wody, kontroli pływalności, pływania po powierzchni, usuwania wody z fajki bez wysiłku i wykonywania nurkowania z powierzchni.
Warunki wstępne - aby zapisać się na kurs PADI skóry Diver, musisz mieć co najmniej 8 lat.
Część Zabawa – kiedy skończysz kurs, otrzymasz certyfikat PADI Nurkowanie w ABC za swoje wysiłki i oraz jesteś  gotowy na kolejną przygodę!

Szkolenie POWTÓRKA Z NURKOWANIA (SCUBA REVIEW)

Minęło trochę czasu odkąd ostatni raz nurkowałeś?
Czy czujesz, jak Twoje umiejętności nurkowe i wiedza są nieco zardzewiałe?
To szkolenie jest idealne dla Ciebie – to tylko odświeżenie najważniejszych elementów!
Chcesz się czuć komfortowo w podwodnym świecie – potrzebujesz  mniej niż jeden dzień.
Odśwież swoją wiedzę i umiejętności nurkowania. Popraw swoje technikę  pływania podwodą i przygotuj sprzęt na kolejną wyprawę.