Europejski Dzień Przywracania Czynności Serca.

Dzisiaj Europejski  Dzień Przywracania Czynności Serca.

Ponad 100 tyś osób rocznie udałoby się uratować gdyby więcej ludzi potrafiło , nie bałoby się , podejmowałoby udzielania pomocy w NZK – Nagłe Zatrzymanie Krążenia .

Większość  ludzi podchodzi obojętnie do tematu aż do momentu kiedy podobna sytuacja  dotknie kogoś bliskiego z otoczenia . A zdarzyć się to  może każdemu i w różny otoczeniu : na ulicy, w  trakcie ćwiczeń i treningu, w pracy czy też jak to bywa najczęściej (wg danych ) w domu. Wtedy następuje konkluzja i zastanawianie że można było coś zrobić .
Ale nie jest jeszcze za późno … ponieważ można przez propagowanie zapobiec podobnym sytuacjom.

Dzięki Europejskiej Radzie Resuscytacji , która wypłynęła z taką inicjatywą zostało powołane  16 października 2013r dzisiejsze „święto” pod hasłem  „Twoje Ręce Mogą Ratować Życie „
Międzynarodowa akcja ma na celu uświadomić społeczeństwu że każdy z nas ma dar do ratowania życia oraz jak ważne jest reagowanie i udzielanie pomocy osobom z zatrzymanym krążeniem .

W Polsce dzięki zmienia jaka nastąpiła w prawie pracy każdy pracownik ma obowiązek zatrudniając się w firmie do przeszkolenia zakresu Pierwszej Pomocy jak i co 3 lata do ponownego odświeżenia i szkolenia w tym zakresie. Wpłynęło to bardzo pozytywnie na ludzi w kraju na ich świadomość i przełamanie strachu w udzielaniu pomocy w nagły przypadkach.

Czas zapomnieć o powszechnie panującym poglądzie że możemy zaszkodzić prowadząc reanimację  bo i co może być bardziej szkodliwe niż stan umierania w jakim znajduję się osoba w NZK.
Również mitem jest że możemy być oskarżeni  przez sąd za nieskuteczne udzielanie Pierwszej Pomocy – jeśli nie podejmujemy innych czynności zarezerwowanych dla Ratowników  Medycznych  czy oddziałów SOR.

Szkolenia jakie prowadzimy czy tęż aktywne prezentacje pokazują że czynności utrzymywania krążenia i oddechu są tak łatwe że potrafią wykonać nawet dzieci w przedszkolu.

Zachęcamy do udziału w szkoleniach jakich prowadzimy czy to na poziomie podstawowej pierwszej pomocy, kursach specjalistycznych np. użycie Automatycznego Defibrylatora [ AED ]  czy też bardziej zaawansowane jak Kurs Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy po który oprócz szeroko rozwiniętych umiejętność zdobywa się tytuł Ratownika.

Dla tego tęż najważniejszą rzeczą  jest przystąpienie do działania – Twoje Ręce Mogą Ratować Życie !!

Informacje w sprawie szkoleń również :

Wodny Świat TPR – Sekcja Ratownictwa Nurkowego
tel 606-909-684  v  730-997-909
twojenurkowanie@gmail.com

wodny_swiat_tpr_europejski_dzień_02_001wodny_swiat_tpr_europejski_dzień_02_002wodny_swiat_tpr_europejski_dzień_01_001