Nowa limitowana seria kart-wtórników certyfikatów przedstawiająca sceny, które mogą zobaczyć tylko płetwonurkowie.

Nowa seria certyfikatów pokazujące sceny z nurkowań.

wodny swiat TPR  limited cards PADI

PADI nawiązało współpracę z podwodnym fotografem Davidem Valencia, aby stworzyć nową, wspaniałą serię certyfikatów. Seria Blue Water dla wtórników certyfikatów (edycja limitowana) Davida Valencia przedstawia trzy niesamowite interakcje między nurkami a najbardziej majestatycznymi stworzeniami na naszej planecie.

„Utrwalając te momenty i obrazy mam nadzieję, że ludzie odkryją lub przypomną sobie nasz głęboki związek z oceanem” mówi Valencia, PADI Master Scuba Diver Trainer. „Ten związek jest potrzebny, aby ludzie czuli się zobowiązani do zachowania tego ważnego dla nas środowiska dla przyszłych pokoleń.” Valencia przedstawia historię każdego ze zdjęć.

Seria wtórników certyfikatów Blue Water opracowana przez Davida Valencia (edycja limitowana) będzie dostępna od 1 lipca 2015 roku dla profesjonalistów PADI i kursantów przez Centrum Przetwarzania Online (PADI Online Processing Centre) na stronie PADI Pros’.

wodny swiat humbak PADI

Humbak i nurek, Roca Partida, Meksyk

Każdej zimy humbaki przypływają do Baja w południowym Meksyku. W odosobnionym miejscu nurkowym Roca Partida, oceanicznym pinaklu na Socorro Island, liczba interakcji z humbakami zwiększyła się w ciągu ostatnich kilku lat. Na początku jednego z naszych nurkowań samica humbaka zanurzyła się i podpłynęła na początek naszej grupy. Tam zatrzymała się i unosiła się bez ruchu, tylko jej wielkie płetwy piersiowe poruszały się w przód i w tył. Patrzyła na nas swoimi ogromnymi oczami, a my trzymaliśmy pełen szacunku dystans. Obserwowanie żywego stworzenia wielkiego jak łódź podwodna jest przeżyciem, które ciężko opisać słowami. Została z nami przez jakieś 25 minut a potem wypłynęła na powierzchnię ogonem do góry, najwyraźniej dobrze się bawiąc. Wzięła kilka oddechów i znów podpłynęła w dół do grupy. Nurkowie wyszli z nurkowania wniebowzięci – to było najbardziej niesamowite doświadczenie w całym ich życiu.

wodny swiat TPR Schooling Jacks PADI

Ławica karanksów, Cabo Pulmo, Morski Park Narodowy, Meksyk

Cabo Pulmo jest Morskim Parkiem Narodowym, który znajduje się 112 km/70 mil na północny wschód od Cabo San Lucas w Meksyku. Cabo Pulmo stało się źródłem dumy dla tej małej społeczności jak i dla całego Meksyku. Nie tak dawno temu Cabo Pulmo było biedną wioską rybacką, w której całe rodziny łowiły ryby na tym terenie od pokoleń. Kilku starszych w społeczności zauważyło, że połowy są coraz mniej obfite a ryby są mniejsze niż wcześniej. Wśród mieszkańców zrodził się ruch, który miał na celu ochronę tego obszaru i w 1994 roku Cabo Pulmo stało się morskim parkiem narodowym. Obecnie społeczność mieszkająca na tym terenie pracuje nad tym, aby chronić to miejsce i morskie stworzenia, które tu mieszkają oraz pokazywać je nurkom i innym gościom z całego świata.

Ogromne ławice karanksów stały się ikoną sukcesu parku morskiego. Wielkość tej ławicy jest imponująca – zajmuje teren tak duży jak boisko do koszykówki, a odległość od góry do dołu ławicy wynosi 15 metrów. Gdy robiłem to zdjęcie, płynąłem za moim partnerem nurkowym, Adilem, który filmował ławicę od środka. Kiedy w końcu wypłynął ze środka ławicy karanksów, przed nim znalazły się dwa graniki wielkie, a karanksy powoli rozpłynęły się tworząc piękną oprawę dookoła mojego przyjaciela i graników.

wodny swiat TPR Manta Ray  PADI

Manta i nurek, wyspa San Benedicto, Meksyk

Wielkie manty są pełne gracji w każdym calu. Nie dziwi zatem, że nurkowie latają po całym świecie, aby zobaczyć te łagodne giganty. Niestety manty mają status ‘narażone’ na czerwonej liście gatunków zagrożonych stworzonej przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN). W niektórych częściach świata manty stają się coraz rzadsze ze względu na ciągłe połowy.

Na wyspach Socorro w Meksyku, położonych 400 kilometrów/250 mil na południowy wschód od Cabo San Lucas interakcje z mantami są cudowne. Nurkowanie z mantami jest niezwykłe nie tylko dlatego, że można je oglądać, ale głównie ze względu na typ interakcji. Manty uwielbiają czuć bąbelki na brzuchu i pławią się w nich tak długo, jak długo w wodzie są zachwyceni tym widokiem nurkowie. Jest to cudowne doświadczenie, ale również daje nurkom wyjątkową okazję przyjrzenia się zachowaniom tych stworzeń. Podczas tego nurkowania, kiedy bawiliśmy się z mantami, mój partner nurkowy Adil filmował czarną mantę, która wolno przepłynęła między nami. Wielka manta (4 metry/16 stóp rozpiętości ‘skrzydeł’) szybowała nade mną, aby poczuć na brzuchu moje bąbelki. Kiedy manta wpłynęła w bąble, spojrzałem w jej oko i wiedziałem, że dla niej to jest świadoma interakcja. To działo się przez cały czas naszego nurkowania.